
CSCB Webinar: Safe Food for Canadians Licence Preparing for validation of import 
transactions
Question Asked Answer
Why would a broker be a license holder? There are two reasons we are aware of: 1.The broker may want to offer this as a 

service to a client; and 2. The importer may act as a broker and clear his own goods.

Can a customs broker renew a license for an importer, as an additional service? Yes, but only if he has permissions (administrative privileges) for the license holder's 
MyCFIA Account. 

Does CFIA send reminders when licenses are close to expiring? When are they 
sent and to whom are they sent?

CFIA sends reminders 60, 30, and 15 days for licenses that are due to expire. They are 
also working on a post-expiry notice to advise of licenses that have expired. 

Could a Non-Resident Importer use the SFC  license belonging to their Canadian 
customer? Would the NRI be required to develop the PCP if their Canadian 
customer has one?

It is permissible for a NRI to be identified on a declaration as the Importer of Record 
and have the SFC licence of another party (the responsible party from an SFCR 
perspective) be declared on the transaction. It is always the SFC licence holder who 
must prepare and maintain the Preventive Control Plan for the food being imported 
under their licence. 

Will CFIA allow for a blanket period in the future, so we do not have to send the 
image each time we declare the same goods?

Only the SFC license number is transmitted; there is no requirement to send an 
image.

If a license has expired, how long does it take for it to be renewed? An expired license cannot be renewed; a new license must be applied for and the 
service standard for new licenses applies. Cancelled and suspended licenses are 
posted on CFIA website.  Processing times can be found at the following web address:  
https://inspection.canada.ca/about-cfia/permits-licences-and-approvals/centre-of-
administration-for-permissions/eng/1395348583779/1395348638922 

If food is imported into Canada that goes to a lab for analysis, evaluation or 
research and the importer does not have a licence, what do they show in the 
licence field?  

A license is not required for goods that are imported for analysis, evaluation, or 
research. There is no requirement to show anything in the license field and selecting 
the correct end-use in AIRS will ensure that the transaction is not rejected.

If an NRI shipper applied for their license but hasn't yet received it, can they still 
ship into Canada and just provide their application confirmation # until they 
receive their license?

They cannot. Only a valid 8-digit alpha-numeric license is acceptable.

How long can a license holder wait to renew their license? A license should be renewed before it expires. An expired license cannot be renewed; 
a new one must be applied for.

A client wants to import puff pastry for testing purposes, not for human 
consumption. Would they still require a SFC licence? Further, is SFC flagged on 
just the HS code or the end use or both?

An SFC license is not required for foods products imported for testing purposes. 
Selecting the correct end-use in AIRS ensure that the transaction is not rejected. The 
flag is based on both the food being imported and the end use.

Does a renewed license have the same number?  Yes
How does a company know if their SFCR License number has been used on an 
import transaction that is not theirs?

At this time, there is no way of knowing. However, CFIA are  exploring having this 
information added to the license holders' account in their CFIA portal. 



If food items are returned to Canada after export, is a license required?  Section 22: Exception - return to Canada of exported food
• Exported food that is being returned to Canada does not have to meet the import 
requirements of the SFCA and SFCR, if:
· it is returning in the same condition it was at the time it was exported, and
· in the case of all foods, other than an edible meat product; the food is being 
returned to:
- the person who exported it from Canada if that person has a licence to export, or
- the person who last had possession of the food before it was exported and that 
manufactured, processed, treated, preserved, graded, packaged or labelled the food
· in the case of an edible meat product;
- a CFIA inspector has authorized its return to Canada,
- it is delivered immediately to an establishment where it will be stored and handled 
in its imported condition by a licence holder, and
- it is kept in that establishment until the inspection has been completed by a CFIA 
inspector
You can find the link to this information on CFIA's website here: 
https://inspection.canada.ca/food-
licences/trade/eng/1539883860127/1539883860720#a3_0

We process casual importations most of the time. Since an SFC license will be 
mandatory by 03/15, does this mean that the AIRS end use for "Travellers & 
Personal use and not for resale" can no longer be used?  

Personal importations of food item do not require a license. Selecting the Travellers 
and Personal End Use in AIRS can be used for these goods.  Use of the travellers and 
personal end use category should only be used for that purpose. Commercial 
importations should not select that as an end use. Also, personal shipments with 
animal health requirements should not use this end use.

In the case of food additives for further manufacturing, is an SFC licence 
required?

Food additives do not require an SFC license.  

If an NRI is shipping to an individual consumer, do these "casual" imports require 
a Safe Food License?

Regardless of who ships the goods, personal importations of food items do not 
require a licence. End use code 46. 

For commodities from the Manufactured Food Sector, what should we put in the 
SFCR license field if importer does not yet have the license for this food category?

It is a regulatory requirement to have a SFC licence to import if you are importing 
Manufactured Food Sector foods. However, during the current transition period, an 
import declaration can be submitted without an SFC licence number in the 
Registration Number field until further notice. In this case, importers/brokers should 
NOT leave the Registration Number field blank. "Y" or "N" should be entered into the 
field and the transaction will not be rejected. There is no date yet for when licence 
validation will begin for the Manufactured Food Sector but ample notice will be 
provided prior to implementation of this phase.



Will pet food manfacturer need an SFC license? No. SFC requirements apply only to products for human consumption.
We have an importer who said that they are not pursuing a license because they 
have Health Canada authorization.  If HC has issued NPN numbers, is a Safe Food 
License also required?

Natural Health Products are not included in the Safe Food for Canadians Regulations 
and therefore do not require am SFC license.

For an importer that holds multiple SFC licenses, how do we determine which 
one to use?

The license that is selected will depend on the product being imported.  
Communication with the licence holder is critical in ensuring the correct number is 
declared. 

What is the Service Level Agreement for updating end-use codes in AIRS once 
identified?  Presumably, we would have a reject that we are waiting to resubmit.

The CFIA AIRS database is continually updated. Please advise CFIA if you are aware of 
any item in AIRS that has not been updated. It's possible it can take only one day but 
will depend on what else is in play. An alternative is to use paper, since it allows you 
to move forward if there is no adequate end-use in AIRS.  But please let CFIA know, 
even if you use paper, so it's fixed for future declarations.

We have multiple clients who import active yeast/flavorings for beer. Do these 
ingredients that are used for the production of beer need the SSFC license, or can 
we use 'other end uses' in the OGD system? 

Both active yeast and flavouring for beer are considered to be part of the 
Manufactured Food Sector. While a licence is required for the import of these foods, 
declaration without an SFC licence will not be rejected at this time.

Does an imported baker mix that contains dairy require a license? A "baker mix" product that is multi-ingredient is part of the manufactured food 
sector. It does not need a licence for dairy and eggs even though it may contain these 
ingredients. When a food is a mixture, it is the mixture and not each ingredient that 
must be covered on the licence.

It is more beneficial to have all commodities on one license? It is a business decision of the licence holder whether to obtain one or multiple 
licences to cover the foods being imported but all foods can be covered under a 
single licence.

Do you recommend importers provide their vendors with their Safety Food 
License Number so they can put it on their import documents?

If the importer wants to ensure this information is on the import documents so the 
license number is visible to the broker, they could ask that this be done. Any decision 
to do so would be up to the parties involved. 

We have an importer who said that they are not pursuing a license because they 
have HC authorization and HC has issued NPN numbers. Is a Safe Food License 
also required?

Natural Health Products are not included in the Safe Food for Canadians Regulations 
and therefore do not require a license.

An important part of importing fresh fruit and vegetables is the DRC requirement, 
but there is no mention of the DRC under the SFCR. 

The SFCR includes a requirement for importers to be a member of the DRC (certain 
exemptions apply) however, the licence SFC licence validation that began on March 
15th did not include validation of the DRC number.

Is a license required for a food that is being imported and sold as a "test market"? Each test market scenario is unique and whether or not a licence is required would 
depend on the specific exemptions set out in the test market authorization, as 
approved by the Minister. Unless otherwise specified as an exemption, food imports 
would need to meet the SFCR requirements for a licence to import.



Would it be possible to see a template of the letters sent to importers regarding 
expired licenses? 

There is no template for rejected transactions. Letters are sent by CFIA to those 
whose licenses are soon to expire or have already expired.  CFIA will look into 
providing a sample of this letter. Sample reject notices are included in this 
presentation as well as on CFIA's website. 

It is more beneficial to have all commodities under one license, as opposed to 
having several licenses?

A single SFC license can certainly cover multiple products.

We understand that fish oil to be used in the manufacture of food supplement 
does not need SFC. Is that correct?

If the fish oil is destined for use in a product that is a Natural Health Product, no SFC 
licence is required. If the fish oil will be used as an ingredient in a food, an SFC licence 
would be required. 

Are there different licensing fees dependent on the number of commodities on 
the license ?   

No. There is a single fee for one SFC license, regardless of the number of commodities 
on that license. 

What is the correlation between a Site license and am SFC license? If you are referring to a Health Canada site license, there is no correlation between 
that and an SFC license. A site licence is not part of the regulatory framework under 
the SFCR

If manufactured foods aren't yet included in the license requirement, what 
category of food is the license required for?

As of March 15, 2021, food import transactions of meat, fish, dairy, eggs, processed 
eggs, processed fruits or vegetables, honey, maple and, fresh fruits or vegetables will 
automatically be rejected by the Canadian Food Inspection Agency (CFIA) when 
transmitted electronically, unless a valid SFC licence is entered in the Integrated 
Import Declaration (IID) system.   An SFC licence is required for manufactured food 
sector foods (it is a regulatory requirement). However, during this transition period, 
declarations without a valid licence for these foods will not be rejected.

Will US NRI shippers be required to have a license if they are shipping to 
individual consumers?  Or is the license only required for commercial imports?

Regardless of who ships the goods, personal importations of food items do not 
require a licence.

What happens if a US NRI shipper is still in the process of getting their license but 
hasn’t received it yet?  Can they still ship into Canada and just put their 
application number on their commercial invoice?

If a license is required, the license number must be indicated. Including the 
application number on the commercial invoice does not serve the same function as a 
license and after March 15th, the transaction would be rejected. 



It was stated that a Non-Resident Importer if they do not have a Safe Foods for 
Canada Licence – can declare a Canadian Companies – Safe Foods for Canada 
Licence Number at time of clearance.  Understanding that the NRI must have an 
agreement in place that the Canadian Holder of the License with take 
responsibility for the PCP and Traceability.

So  this would mean that the Importer of Record of the goods does not have to be 
the same as the Safe Foods for Canada License Holder -  and the entry would not 
be rejected as not matching – Importer to Licence Holder.  Again understanding 
that the License Holder would be responsible for the PCP and Traceability.

Taking this one step further:

Can this also apply to a Canadian Importer – applying another Canadian 
Company’s Safe Foods License – of course as long as the License is for import and 
the same commodities.

Yes to all three of your questions.  For clarification, the "Canadian importer" is 
'Canadian Importer of Record". For example, the Canadian importer of record should 
declare the SFC licence of the business who is taking responsibility for meeting all 
applicable SFCR requirements - e.g. traceability records, preventive control plan etc. 
It is permissible for the SFC licence/importer to be a different party than the Importer 
of Record on the declaration.

As the SAFE Food Licence does not have to be the Importer into Canada, a third 
party such as a consulting firm could apply for the licence in their own name and 
allow the NRI  to use same at time of import.  Of course, the Consulting Firm 
would have to ensure that the PCP and Traceability for the products is in place as 
it relates to the Supplier/Manufacturer, importation as well as the company in 
Canada who would be receiving the goods.  The Consulting Firm would have to 
manage all aspects of their PCP and Traceability for the products for which the 
Consulting’s Licence was used.   With your knowledge as it relates to SAFE do you 
see any reason why this could not happen – understanding the Consulting Firm 
would be taking on total responsibility for the PCP and Traceability.

Third-parties such as consultants can apply for an SFC license as a service to importing 
and exporting clients. However, if the third party is named on the application as the 
licence holder, as you know, that third-party is taking on the responsibility that all 
conditions of the license are met for the activities being conducted under that license.  
For example: 
• meet the relevant SFCR requirements associated with the new activities or foods, 
such as preventive controls, traceability and labelling requirements
• have a written preventive control plan, and
• comply with record keeping requirements. 

A license holder may grant administrative access to their MyCFIA account to the third 
party, which could facilitate the function that you seem to be describing.
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